1985 - 2013. 11 september 2010: 25 jaar Netwerk in Gastronomie en Gastvrijheid

Op 11 September 1985 vond in het Hilton hotel te Amsterdam de oprichting plaats van een culinair netwerk voor vrouwen in leidinggevende functies in de gastronomie en aanverwante bedrijfstakken. Doel was op vriendschappelijke basis avonden te houden waarin leden elkaar op de hoogte brachten van de laatste ontwikkelingen in de culinaire wereld. De bijeenkomsten dienden altijd een culinair thema te hebben en in kennisverbreding te voorzien. Dit werd gedaan door sprekers, proeverijen, productpresentaties, of een werkverhaal van eigen leden. Iedere bijeenkomst zou plaatsvinden in een joyeuze omgeving aan een goed gedekte tafel.

Ruim 25 jaar later zijn er nog steeds dames van het eerste uur lid van het Netwerk in Gastronomie en Gastvrijheid. Lid worden kan uitsluitend op voordracht. Leden dienen werkzaam te zijn (geweest) in een sector verwant aan gastronomie en gastvrijheid.

Anno 2013 zijn de leden:

Marlies Batelaan is sinds 1992 werkzaam in de culinaire journalistiek. Bij Tip Culinair was ze tien jaar verantwoordelijk voor de culinaire invulling van het blad en de specials. Zij schreef er dertien boeken en daarnaast, privé, nog twee boeken. Vanaf 2002, de overstap naar Libelle, houdt ze zich bezig met het culinaire dat Libelle publiceert in het blad, in specials en boeken en op de site. Ze is autodidact en verdiept zich al ruim 35 jaar in de gastronomie, haar grote passie. Als purist werkt ze altijd vanuit het pure product met respect voor authenticiteit. Producten, die de natuur voortbrengt, hebben haar speciale aandacht. Omdat er veel te vertellen is over goede culinaire zaken en Marlies volop ideeën heeft is haar eigen website een plek voor lekkere recepten, eerlijke wijnen, boeken, restaurants en producten en producenten die er toe doen.  E-mail: marlies.batelaan@kpnmail.nl Website: www.marliesbatelaan.nl

 Liesbeth Boekestein heeft ruim 26 jaar ervaring in communicatie en marketing van groenten en fruit in binnen- en buitenland. Zij werkte o.a. voor het Centraal Bureau van de Tuinbouwveilingen en The Greenery. Zij verzorgde diverse campagnes en was verelijk voor de internationale promotie op diverse vakbeurzen. Sedert 2005 is zij werkzaam als Marketing manager bij Koppert Cress, producent van micro vegetables zoals diverse soorten Cress - shiso, borage, affilla, sechuan enz. - en overige specialties als Inca tomaten, sechuan buttons, pepquino's enz.In 'Cressperience', het ontmoetingscentrum voor smaakmakende tuinbouw en smaakzoekende gastronomen kunnen handelaren, hun afnemers en koks tijdens kooksessies en workshops hun ervaringen uitwisselen. E-mail: liesbeth@koppertcress.com. Website: www.koppertcress.com

 Joke van den Boer-Slingerland, Harderwijk, 20-01-'41, heeft samen met haar echtgenoot Bert 25 jaar gebouwd aan de groei van het cateringbedrijf Koninklijke Van den Boer Groep, Veghel. Maison van den Boer is een onderdeel hiervan. Op 49-jarige leeftijd verloor zij haar echtgenoot. Zij heeft met de deskundige directie verder gewerkt aan de ontwikkeling van het bedrijf. Joke is al vele jaren als directeur Corporate Communications het gezicht van het bedrijf en heeft een groot netwerk opgebouwd. Het 100-jarig jubileumjaar 2006 kende vele hoogtepunten, waaronder de toekenning van het predikaat Koninklijk aan de Van den Boer Groep. Zij beschouwt dit als de kroon op het werk van haar en haar medewerkers. Zij is Ridder in de Orde van Oranje Nassau, was voorzitter van UVON, was voorzitter van FCEM (wereldwijd), Skipper of the Flying Dutchmen (KLM) en lid. E-mail: joke@maisonvandenboer.com. Website: http://www.maisonvandenboer.com/nl/corporate.aspx

 Ria van Eijndhoven startte na haar opleiding aan de ‘Ecole de Cuisine La Varenne' te Parijs het Table d'Hote-restaurant De Kokkerie in Delft. Als eerste in Nederland verzorgde zij kookdemonstraties in haar eigen kookstudio, samen met bekende koks uit Frankrijk, België, Engeland en Amerika. In de tachtiger jaren hebben vrijwel alle bekende koks van Nederland bij haar hun eerste kookdemonstraties gegeven. Vele jaren was zij het gezicht van verschillende TV kookprogramma's voor AVRO, RTL4, EO, TROS. Behalve als home-economist en foodconsultant gewerkt te hebben ontwierp ze een Cuisine Roulante, waarmee ze i.s.m. Margriet, Pour Vous en Tip Culinair op kooktoernee door Nederland trok. Ria was hoofdredacteur van het Beneluxblad Culinaire Ambiance en vaste columniste in tal van bladen. Inmiddels heeft zij 42 kookboeken op haar naam staan en maakte culinaire reisreportages over Aruba, Sardinië, Zuid Afrika, Tunesië, Israël, Toscane, Malta, Egypte en Californie. Ze is een van de oprichters van dit netwerk. E-mail: riavaneijndhoven@euronet.nl

 Lisette Hordijk werkte 17 jaar als omroepster/presentatrice bij de NCRV televisie.Voor de NCRV radio deed ze hetzelfde, maar dan 12 jaar. Ruim 30 jaar verzorgt zij allerhande presentaties in het land. Van congressen en beurzen tot openingen van bedrijven en concerten. Ook op horecagebied heeft zij haar sporen verdiend. Al meer dan 20 jaar presenteert zij voor Koninklijk Horeca Nederland vakwedstrijden, zoals bijvoorbeeld Het Lekkerste broodje van Nederland. Voor Hanos Horeca Groothandelscentrum heeft zij medewerking verleend bij openingen van verschillende vestigingen en neemt zij de presentatie van jaarlijkse evenementen voor haar rekening.Ook voor de Fine Eastern Restaurants, Vakschool Wageningen en de Margriet Kookshow kwam zij in actie. Een vakvrouw met een, voor velen bekend gezicht. E-mail: hordijklisette@gmail.com

 Patricia J. de Jonge, PR functionaris gespecialiseerd in de AGF- (aardappelen, groenten en fruit) sector richtte in 1989 haar eigen bureau, PRimago Public Relations, op. Vele jaren maakte zij deel uit van managementteams in toonaangevende AGF bedrijven, waar zij veelaal aan het hoofd stond van de afdelingen secretariaat en Public Relations. Primago Public relations heeft het hele spectrum aan PR-opdrachten mogen uitvoeren voor verschillende opdrachtgevers. Het organiseren van evenementen, workshops, bedrijfsfeesten en schrijven van teksten voor persberichten, publicaties, toespraken enz. Zij was eindredacteur van het blad Mes & Vork, schreef vele sponsored magazines en verzorgde diverse publicaties. PRimago ontwikkelt (zelfstandig of in opdracht) activiteiten om de goede reputatie van de Nederlandse tuinbouw te bestendigen en, waar mogelijk, te verbeteren. Een voorbeeld zijn de handelsmissies/ studiereizen met AGF-delegaties naar verschillende landen. In de afgelopen jaren o.a. naar China, Ierland, Amerika en Egypte. E-mail: patricia@primagopr.nl Website: www.primagopr.nl

 Mr. Maja J. Krans geboren te IJsselmuiden haalde haar gymnasium-B diploma te Kampen, waarna zij aan de Vrije Universiteit te Amsterdam een rechtenstudie en aan de Universiteit van Amsterdam de studie Nederlandse taal- en letterkunde met succes afrondde. Ruim 30 jaar gaf zij les aan de Hogeschool voor Economische studies in Amsterdam, in Nederlands, auteursrecht en maatschappijleer. Maja schreef verschillende boeken o.a. over koken, inmaken en fatsoen. Ruim 20 jaar redigeerde zij Hoe hoort het eigenlijk van Amy Groskamp en schreef daarnaast vele kookartikelen. Maja's cri de coeur: Als het kan, maak elkaar een compliment als daar reden voor is. Geniet van het geluk voor de ander en focus niet alleen op jezelf.

 Carin Leenders de Vries startte na een 18-jarige culinaire communicatie loopbaan bij Unilever (schreef o.a. Blue Band kookboeken) in 2000 haar eigen bureau, met inmiddels een breed klantenpakket (o.a. Unilever Bestfoods, Osborne, Groupe LFE, Wessanen, Jumbo Supermarkten, Sanoma, de Smaak van Italië). Passionforfood, consultants communicators, staat voor de overtuiging dat door het delen van kennis en door op een inspirerende creatieve manier een schakel te zijn tussen consument en producent, er betere producten en productcommunicatie ontwikkeld wordt op het gebied van het bereiden en het genieten van eten en alles wat daar direct of indirect mee te maken heeft. Zij hebben door de jaren heen een uitgebreid netwerk opgebouwd in zowel de culinaire- als de communicatiewereld. E-mail: carin@passionforfood.nl Website: www.passionforfood.nl

 Anne-Laura Middelweerd Werkt sinds 1988 in de horeca. Heeft bij topbedrijven als Paul Fagel, Gerard Fagel, Roger Souverijns en Royal Windsor hotel Brussel gewerkt. Is vanaf 1990 werkzaam in restaurant de Treeswijkhoeve, dat zij en haar man Dick in 2000 hebben overgenomen van haar ouders. Dick en Anne-Laura hebben 2 zonen. De Treeswijkhoeve heeft sinds 2006 een Michelinster en is lid van Alliance Gastronomique. Het constante hoge kwaliteitsniveau dat  De Treeswijkhoeve weet te handhaven, leidde ertoe dat zij in november 2012 de tweede Michelinster erbij kregen. Service en uitstraling zijn er belangrijk. Er wordt gekookt met streekgebonden producten, die een eerlijke achtergrond hebben. De werkzaamheden van Anne-Laura binnen het bedrijf bestaan uit het aansturen van de medewerkers en de administratie. E-mail: anne-laura@treeswijkhoeve.nl Website: http://www.treeswijkhoeve.nl/

 Margo Molenaar is ruim 35 jaar als zelfstandige werkzaam op het gebied van organisatie, communicatie en P.R. van (vak)beurzen, congressen en tentoonstellingen. Haar bedrijf Euro Fair Services heeft op culinair gebied in opdracht van het California Wine Institute

wijnproeverijen georganiseerd, een promotiemagazine gemaakt en wijnreizen begeleid. Voor het gerenommeerde cateringbedrijf La Renaissance in Brielle verricht zij regelmatig werkzaamheden op het gebied van organisatie en realisatie van bijzondere feesten en partijen in binnen- en buitenland. E-mail: mmolenaar40@gmail.com

 Diante Roels-Stokmans voltooide haar opleiding aan de Middelbare Hotelschool. Na 3,5 jaar als assisitent convention- en event manager  in het Hilton Hotel te Brussel te hebben gewerkt keerde zij terug naar Nederland waar zij 2 jaar als office manager werkte bij Manpower. Zij zegde haar baan op om haar man, Dimitri Roels, te helpen in de bakkerij toen hij het Vlaamsch Broodhuys aan het opstarten was. Dimitri en Diante delen naast de liefde voor hun drie zonen, elkaar, muziek en creative processen een enorme werklust.
Keihard werken, geen concessies doen aan kwaliteit en innovatief management hebben ertoe geleid dat het Vlaamsch Broodhuis, waar met eerlijke, pure grondstoffen traditioneel ambachtelijk brood gebakken wordt, in 16 jaar tijd is uitgegroeid tot een gerenommeerd concern met vestigingen en Baker’s Cafés in de 4 grote steden Amsterdam, Den Haag Rotterdam en Utrecht en 15 shops in shops in verschillende steden. De bezorgservice is gestart in Amsterdam in november 2012. Het Amsterdamse straatbeeld wordt opgefleurd door de nostalgische bakfietsen, die het via de website bestelde, brood bezorgen.
Het Vlaamsch Broodhuys is  hip and happening. Volg hen op facebook en lees dagelijks alles over evenementen, noviteiten, openingen van nieuwe vestigingen/baker’s cafés en assortimentsuitbreidingen op de webshop. De op diverse gebieden onderscheiden bakkerij geniet erkenning vanwege het hoge constante kwaliteitsniveau en mag zich leverancier noemen van de top horeca in Nederland maar is ook het  trendy ontmoetingspunt voor alle leeftijden. 
E-mail: diante@vlaamschbroodhuys.nl Website: www.vlaamschbroodhuys.nl

 Ellen Scholtens werkt sinds 1980 in de dagbladjournalistiek. Sinds 2009 heeft ze haar eigen bureau voor tekst, organisatie en advies. Ze schrijft voor de weekendbijlagen van Algemeen Dagblad en voor magazines en tijdschriften als Bouillon!, BuitenLeven, J&T, Seasons en WINELIFE. Sinds 2004 is ze de drijvende kracht achter KunsthalKOOKT, het eerste 'eerlijk eten'-festival van Nederland. Ook is ze samensteller van Het Grote Frietboek (2010) en Proef Pameijer (2011) in opdracht van de Pameijer Stichting. E-mail: ellenscholtens@me.com

Bestuur  Netwerk in Gastronomie en Gastrvrijheid:

Voorzitter: Lisette Hordijk

Vicevoorziter:

Secretaris/Penningmeester: Patricia J. de Jonge

Secretariaat:

Meerwedesingel 38,

2993 TG Barendrecht,

Tel. 0180-690041, GSM 0629067319